Výroba fajkového tabaku MC Baren

Je známe, že na vínových fľašiach je napísaný ročník výroby vína. Ale taktiež známe je, že ročníkové vína sa odlišujú aj vo svojej príchuti. Nikto neočakáva rovnakú chuť vína.Netýka sa to však fajkového tabaku. Keď fajčiar fajok uprednostňuje určitú tabakovú značku, očakáva od nej, že chuť z roka na rok ostane konštantná, čiže sa nezmení. Keď vezmeme do úvahy, že tabak je prírodným produktom, ktorého chuť a konzistencia varíruje z úrody na úrodu, je pochopiteľné, že je potrebné veľa vedomosti a skúsenosti, ak chceme vyrobiť zmes tabaku, ktorá by ponúkla fajčiarovi fajky stály chuťový zážitok.

Nasledujúce odseky opisujú proces spracovania, ktorý musí tabakom prebehnúť, prv než si môžeme dymovú zmes tabaku vychutnať:

Výber surového tabaku

V našom sklade surového tabaku máme dosť tabaku k produkcii na dva roky. Sklad obsahuje mnoho druhov a typov tabaku.

Hotová tabaková zmes obsahuje viac ako 30 rôznych druhov surového tabaku. Keď nám dôjde zásoba tabaku so špecifickými vlastnosťami, môžeme nájsť fajkový tabak z nášho širokého výberu v sklade, ktorý môžeme použiť miesto chýbajúceho druhu.

Kontrola a výber toho správneho surového tabaku je umením, ktoré si vyžaduje veľké skúsenosti. A nejde o prácu, ktorú sa môžete naučiť študovaním teórie, to je záležitosť praktických skúsenosti a schopnosti odlíšiť jemné odtienky a rozdiely v chutiach.

Každá tabaková zmes má svoj vlastný recept, od výberu surového tabaku až po špeciálnu metódu výroby. Každý faktor má veľký vplyv na hotovú zmes a na chuťový zážitok. Základnou zložkou receptu je zmes rôznych druhov surového tabaku.

Tabak určený pre základnú zmes, napríklad: 7 rôznych virginia tabakov sa zozbierajú do jednej kopy. Po spracovaní sa táto várka stane zmesou, ktorá sa môže použiť v rôznych fajkových tabakoch alebo môže byť naporciovaná a zabalená ako hotová zmes.

Naparovanie a lisovanie tabaku

Surový tabak má úroveň vlhkosti približne 12%. S tak nízkou úrovňou vlhkosti by sa jednotlivé listy v priebehu procesu výroby rozpadli a rozdrobili. Prvým krokom vo výrobnom procese je preto

opatrné prevzdušnenie tabaku a pridanie pary. Tabak sa uloží do veľkého bubna, kde je vystavený pare, ktorá spôsobí, že listy sú potom elastické a pružné.

Potom sa tabak mláti, aby sa listy zbavili stonky. Ak sú listy po mlátení príliš úzke, mohol by sa v tabaku objaviť prach. Tento proces musí byť prísne kontrolovaný, aby sa dosiahol ten správny výsledok.

V priebehu mlátenia sa odstraňuje z listov prach a iné cudzie predmety, aby do následného spracovania zostal iba čistý tabak. Po mlátení sa tabak uloží na 12 hodín do debničiek. Táto prestávka vo výrobnom procese má za účel zaistiť to, aby mala celá dávka v ďalších krokoch výroby rovnakú teplotu a úroveň vlhkosti.

Casing – správna poleva, dá tú správnu chuť

Keď fajcenie fajky dosiahlo v 17. storočí svoj vrchol, začali výrobcovia tabaku produkovať tie najlepšie tabakové príchute. Ich účelom bolo, vyzdvihnúť prirodzené chuťové nuanse surových tabakov, aby tak mohli fajčiarom poskytnúť ten pravý pôžitok. Celé storočia sa majstri pokúšali o to, nájsť ten správny casing pre určitý mix tabakov.

Pre fajčiarov je slovo ,,Casing“ obklopený aurou niečoho tajomného. Pod týmto názvom sa nič iné neskrýva, len obyčajná omáčka, resp. poleva. Slovo ,,casing“ označuje vo svete tabaku isté aromatizovanie tabaku, ktoré sa vykonáva pomocou tejto omáčky, tým sa má zvýrazniť prirodzená chuť tabaku. Tajomstvo celej omáčky sa ukrýva v jeho receptúre, prísadách a jeho množstve. Umením výroby casingu spočíva v tom, aby sa zachovala jeho typická príchuť. Každá tabaková fabrika rozvinula svoju jedinečnú receptúru pri úprave tabaku a trvalo to niekoľko rokov, ba storočia, kým našla ten správny recept. Stálo to určite veľa námahy a času, pokým sa našlo pre určitý tabak to pravé množstvo. A to je práve ten dôvod, prečo tieto recepty sú prísne tajné a prečo ich poznajú iba tabakoví majstri.

V starých časoch námorníkom na dlhých plavbách spríjemnil deň tabak. Začali experimentovať s tým, ako dlho umožniť to, aby zostal tabak vlhký. Pritom spozorovali, že cukrová zmes dokázala tabak udržať čo najdlhšie čerstvý. Tieto skúsenosti si čoskoro osvojili majstri tabaku a boli to veľmi osožné pre casing. Povedať presný deň a rok, kedy casing vznikol je nemožné, avšak jedno je isté, určite je to pár storočí dozadu.

Mystické nie je pri Casingu vôbec nič. V princípe je výroba polevy celkom jednoduchá. Jediné, čo k tomu potrebujeme je voda a dobré prírodné prísady. Ak chceme pri Mac Barene vyrobiť polevu, naplníme hrniec vodou a pridáme k tomu dobré prírodné ingrediencie. Túto zmes necháme 4 hodiny variť a potom ju necháme vychladiť. Potom, čo poleva dosiahne tú správnu teplotu, pridáme tabak do hotovej polevy. K dosiahnutiu tej správnej príchute necháme tabak na 12 hodín pôsobiť. Počas tejto doby nasiakne poleva do tabaku. Casing spĺňa teda dve úlohy, na jednej strane zvýrazníme príchuť, na strane druhej tabak zostane tabak tak stále čerstvý.

Prísady pre Casing ostali všeobecne už dlhú dobu rovnaké. V podstate používame my u Mac Barena ešte i dnes tie rovnaké prísady, ktoré kedysi používali starí majstri tabaku. Každá zmes tabaku má svoj jedinečný Casing. Na báze surového tabaku je vytvorená táto zmes.

Pre našu polevu/omáčku používame iba tie najlepšie prírodne prísady ako sú pelendrek, čokoláda, trstinový cukor, javorový cukor, kakao, med, a ovocné extrakty.

Po skladovaní musí byť tabak vysušený. To sa deje na veľkom valci, na ktorom sa tabak zohreje, potom sa ochladí na normálnu teplotu a na určitý stupeň vlhkosti. Doteraz ešte neabsorbovaná omáčka sa tak vysuší. Tabak musí byť znova skladovaný a to tak, aby celkové množstvo opäť dosiahlo rovnakú teplotu a vlhkosť.

TOPFLAVOUR – príchuť tabaku

Veľa fajčiarov fajok verí, že ochucovanie tabaku pridaním arómy je relatívne niečo nové. Skutočnosť prvého použitia arómy však siaha pár stoviek rokov dozadu. Námorníci prišli na myšlienku, uschovať tabak do prázdnych sudov rumu. Na tento spôsob sa pokúsili, tabak dlhšie udržať vlhkým. Pritom spozorovali, že tabak prebral na seba arómu rumu a tým sa vytvorila nová príchuť. Odvtedy sa práca s ochucovaním tabaku ďaleko zlepšila – tradícia však ostala.

Ochucovanie tabaku fajky nie je v žiadnom prípade náhodná príležitosť. Každému jednému z nás víria počas výroby tabaku do fajky rôzne myšlienky a pokusy. Jednoducho povedané, na príchuť tabaku vplývajú 3 faktory:

Najdôležitejšie pre tabak sú prírodné aromatické látky. Výber tabakov má rozhodujúci vplyv na konečnú chuť. Umenie spočíva v správnom výbere rôznych tabakov, aby k sebe pasovali a aby výsledkom bola harmonizujúca chuť. Jednoducho povedané, i keď jednotlivé arómy sú samo o sebe dobre, ale až tej správnej zmesi dodávajú správny chuťový zážitok a tento zážitok triumfuje nad jednotlivými arómami.

Ďalším dôležitým faktorom je vyzdvihnutie prirodzenej príchute a prísun jemných odtienkov príchute. Ako sa to deje sa dozviete v odseku Casing –správna poleva, dá tu správnu chuť.

Tretí a posledný faktor s veľkým vplyvom na príchuť fajkového tabaku je správna aróma. V tejto fáze môžeme ovplyvniť príchuť a vôňu hotového tabaku. Vonia a chutí tabak napríklad ako vanilka, je to v tom, že sme ako prísadu použili arómu vanilky. Nepridáme iba vanilku, ale aj iné prísady, kým je aromatizujúci tabak hotový. Vanilková príchuť je dobrým príkladom preto, aby sme vedeli aký komplikovaný je proces tej správnej príchute.

Použijeme vanilku v čistej podobe, príchuť by bola veľmi sladká, tým by nebola pre fajčiara žiadnym pôžitkom a dostala by takú vôňu, ktorá by bola v okolí dôvodom k nepokoju, rozhorčeniu.

Keď sme v roku 1999 začali s výrobou Mac Baren vanilkového krému, dbali sme na to, že pravá vanilka by mohla mať veľmi silný účinok. Preto bolo našou úlohou, arómu tak prispôsobiť, aby splnila tú chuť a sladkosť vanilky, a dbať na to, aby nebola zase presladká. S pomocou rôznych ovocných esencii sa podarilo, sladkosť redukovať, bez obmedzenia vanilkovej príchute. I keď dokážeme tento výrobný proces opísať v jeden a pol riadku, i keď to znie jednoducho, no napriek tomu si tento čas vyžiadal nekonečné pokusy, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Náročnosť výroby tej správnej arómy dokážeme porovnať iba s výrobou nejakého parfumu. Kombinácia viacerých odtienkov príchutí musí byť celkom presne vyvážená, keď chceme odhadnúť tu správnu chuť– a správnu príchuť dostaneme jedine tak, keď všetky prísady budú k sebe pasovať. Surový tabak, Casing, Flavour – každý faktor je rozhodujúci sám pre seba a taktiež je rozhodujúcim faktorom pre konečnú chuť. Dokopy dodávajú optimálnu pôžitok.

Hneď ako sa nájde tá správna kombinácia esencii, zmiešajú sa esencie s čistým alkoholom a tak dostaneme parfumovanú flavuorzmes, ktorú pridáme do tabaku. Táto zmes sa rozpráši, kým tabak v tejto ,,aromatizujúcej hmle“ rotuje. Flovuor nesmie sadnúť na povrch. Má hlboko nasiaknuť do tabaku. Alkohol je nositeľom Flovuor a zaručuje to, že vôňa nasiakne do tabaku. Tento proces nastáva počas skladovania. Alkohol sa odparí sa a zmizne úplne. Tabak tak obsahuje všetky 3 dôležité faktory, ktoré spravia z fajčenia jedinečný zážitok.

jasmin

Študentka marketingu, ktorá sa zaujíma o životný štýl, módu a krásu. Píše články o rozličných pútavých témach.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial