Fermentácia tabaku – Ako na to?

Pokiaľ patríte k domácim pestovateľom tabaku, je dôležité, aby ste si osvojili techniku fermentácie.
Je to tak trochu alchýmia, pretože postupov je skutočne veľa. Veľké tabakové firmy si tieto procesy prísne strážia, pretože fermentácia tabaku je záverečný krok k dosiahnutiu toho, čo od tabaku očakávame. Lahodnej chuti a príjemnej vôni.

Fermentácia tabaku vám zaručí zvýšenú elasticitu, menší obsah vody, odolnosť voči plesniam. Ako na to?

Nasušené listy tabaku najprv dôkladne pretriedime. Je dôležité, aby všetky prehnité a vysušené časti rastliny boli odstránené. Je na vás, či oddelíte vrchné listy ktoré sú vyššej kvality, čím získate dva druhy akosti. Tabak je ideálne sušiť vo vetranej miestnosti bez prievanu pri optimálnej teplote 25 – 35 °C. Či je dokonale vysušený zistíme podľa hnedej farby listov, ktoré sa stočia a rozpadávajú sa v rukách.

zavesene tabakove listy v procese susenia

Potom listy mierne navlhčíme tak, aby sa nedrobili, alebo nerozpadávali. Buď zavesením na noc do vlhkej miestnosti ako je kúpeľňa, alebo ich naparíme nad hrncom. Následne odstránime stredovú žilnatinu a môžeme začať s uskladňovaním v nádobách. Ale pozor, je dôležité, aby boli listy zmäkčené, nie mokré.

Väčšie uzatvárateľné nádoby (poháre) natlačíme listami až po viečko a dôkladne uzavrieme. Nádoby postavíme na pevnú podložku viečkom dolu s tým, že do viečka urobíme 3 – 4 malé dierky. Tým sa odparia nežiaduce splodiny. Ďalej nádoby prekryjeme čiernou fóliou a uskladňujeme na mieste s minimálnou teplotou 30 °C zhruba jeden týždeň.

Konečná fáza tejto procedúry je dôkladné rozloženie listov na napnuté plátno, poprípade papier tak, aby sa vzájomne neprekrývali. Takto listy sušíme po dobu dvoch až štyroch dní v suchej, ideálne neobývanej miestnosti.

suseny a narezany vlasockovy tabak

Už len narezať a fajčiť, poprípade si vyrobiť cigarety s príchuťou.

Tabak necháme opäť mierne navlhnúť, zmotáme ho do rolky a môžeme rezať.
Vlákna by mali mať 0,5 – 1 mm. Porciovať sa môžu ostrím nožom, žiletkou, alebo rezačkou. Vieme použiť aj strojček na rezance, alebo mlynček. Takto spracovaný tabak presušíme a po preosiatí skladujeme v tme, mierne stlačený bez prístupu vzduchu. Môžeme použiť sklenené poháre, alebo pevné uzatvárateľné sáčky.

Proces fermentácie sa môže niekoľkokrát zopakovať, čím sa stáva tabak kvalitnejší. Poprípade môžete už narezaný tabak namočiť do vlažnej vody na dobu desiatich minút a nechať opäť presušiť.
Stačí už len skúšať a experimentovať. Ak chceme cigarety s príchuťou, stačí počas fermentácie vložiť medzi listy struky vanilky, trochu mäty, alebo med.

Ak sa chcete s týmito informáciami podeliť, neváhajte použiť možnosť zdieľať.

 

Článok pre vás pripravil: Smoker Joker

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial