Na návšteve v Havana klube

V stredu sme mohli navštíviť destilovňu Havana klubu v San José. Na tomto mieste, ktoré je približne 45km vzdialené od Havany, sú uskladnené sudy starších destilátov. Popri tejto destilovni existuje ešte väčšia druhá destilovňa na Juhu ostrova. Tam sa produkuje mladý biely alebo trojročný Havana klub.

Pri našej návšteve sme sa oboznámili s «dynamickým Blending-procesom » Havana klubu. Tým máme na mysli, že rumy v Havane klube sa postupne zmiešavajú. Môže sa napríklad stať, že sa sudy A a B po X rokoch spoja dohromady, táto zmes sa uskladní na ďalších Y rokov v novom sude a na záver možno opäť spolu s inou «bázou» – takto nazýva Havana klub doposiaľ zmiešané zložky rumu – nakoniec dozrejú. Označenia veku sa vzťahujú pritom na najstarší rum. Čo však v týchto obrovským uskladňovacích halách Havana klubu nenájdeme, sú rumy, ktoré sú uskladnené niekoľko desaťročí v rovnakom sude bez toho, aby na nich siahla niečia ruka. Má to niečo spoločné i s veľkou stratou, ktorej zisk závisí od klimatických podmienok, pri destilovaní na Kube to činí 4-7% ročne.

Ako Havana klub Blending funguje, sme si mohli následne vyskúšať i v praxi pri degustácii nového Havana klubu Unión. Popri finálnemu výrobku sme mohli degustovať dve bázy, jednu v mladom sude a tu druhú v sude, ktorý mal viac ako 60 rokov. Pri degustácii tohto parádneho rumu sme fajčili fajnové Kubánske cigary. Pri nastupovaní do výletného autobusu sme mali úsmev na tvári ale museli sme si pomáhať pri nastupovaní.

 

Malý úryvok z mojich spomienok keď išla karta.

PK

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial