Fajčenie: Cigar Judging Section Volume II

Fajčenie cigár je pre mnohých pôžitkom a relaxom. Každý milovník cigár by mal vedieť dôležité informácie, ktoré sa týkajú správneho skladovania, fermentácie, veľkosti a kvality cigár. Prinášame vám v článku všetky dôležité informácie ohľadom cigár.

Čo spraví fermentácia s tabakom?

Je veľmi dôležité, aby bol tabak pred výrobou cigár riadne spracovaný. Fermentácia musí byť starostlivo monitorovaná a ukončená predtým než sa tabak zroluje do cigary.

Pri fermentácii sa tabakové listy naukladajú na seba do obrovských stohov, pričom v ich strede sa produkuje teplo. Teplota by nemala v tomto centre prekročiť 46-54°C, závisí to aj od druhu. Vo všeobecnosti sa tabak zničí alebo vyhorí. Keď teplota vystúpi na túto hodnotu, fermentačný proces sa začne odznova. Keď sa teplota ustáli, fermentácia sa dokončila. Príliš častá fermentácia poškodí tabakové listy, ktoré stratia svoju chuť a arómu.

Počas „vlhnutia“, fermentácia spôsobí uvoľňovanie zlúčenín dusíka aj iných zlúčenín a zníži obsah nikotínu. Po fermentácii, ďalším zrením sa listy urovnajú, zlepšia svoju chuť a horiace vlastnosti. Výrobcovia, ktorí nechcú alebo si nemôžu dovoliť čakať kým sa proces dokončí, vyrobia len cigary podradnej kvality.

Ak sa pri fajčení balíka s napr. 25 cigarami stretnete s nasledujúcimi neklamnými znakmi, tak to znamená, že tabakové listy nedozreli, alebo neboli dostatočne sfermentované:
Tvrdosť alebo horkosť na jazyku, perách alebo v ústach. Pocit akoby pálenia záhy v hrudnej oblasti. Cigara zhasne príliš rýchlo. Pokiaľ sa to stane len s niekoľkými cigarami v balení, tak výrobca nebol dôsledný, ale pokiaľ väčšina cigár rýchlo vyhasne, tak neinvestoval do dozretých listov, použil „predčasný“ nedozretý tabak.

Dozvedeli ste sa niečo o spôsobe spracovania listov a o jeho význame pri výrobe vysokokvalitných cigár. Jedna posledná poznámka k téme: akonáhle je cigara vyrobená, je dôležité nechať tabak naďalej fermentovať. Ako však dosiahnete 45°C? Niektorí fajčiari hovoria, že cigary bez celofánu sú dozreté a jemnejšie. Pokiaľ sa však pri ich výrobe použije nedozretý tabak, žiaden celofán/necelofán vaše cigary nevylieči. Cigarový tabak nie je ako víno.

Samotné fajčenie – Sú miesto a čas pri fajčení dôležité?

Skúste, či pocítite rozdiely v chuti a aróme cigary, keď fajčíte v rôznom čase. Pokiaľ ste si to už voľakedy všimli, zrejme poznáte aj príčinu. Ale buďte opatrný. Cigara bude chutiť odlišne závisiac od toho, kedy bude fajčená: ráno či večer, po jedle, káve alebo koňaku, vnútri či vonku. Možno vám nepostačí ani krabica s 25-timi cigarami, aby ste zhodnotili ich kvalitu. Pravdepodobne vám to však postačí, drobné rozdiely sú prijateľné. Kvalita je veľmi variabilná, takže musíte byť všímavý. Majte na zreteli, zlá cigara stojí toľko isto ako tá dobrá. Máte právo dostať za vaše peniaze to, čo si zaslúžite.

Aká je ideálna teplota a vlhkosť na skladovanie cigár?

Pokiaľ necháte vaše cigary pri 70% vlhkosti a 21°C, vysušia sa len za veľmi dlhú dobu. Aby ste tomu predišli, zaobstarajte si humidor, uchovávajte vaše cigary pri izbovej teplote a pravidelne kontrolujte zvlhčovač a nebudete mať žiaden problém. Uvedomte si, že výrobcovia po zrolovaní cigár ich uchovávajú pri 72% relatívnej vlhkosti. Pri tejto teplote a vlhkosti, sa jednotlivé časti cigary zjednotia a pomaly, ale naozaj pomaly vysušia. Izbová teplota, 72% relatívna vlhkosť udržia navždy vaše cigary v perfektnom stave.
Akonáhle teplota poklesne, vlhkosť by sa mala zvýšiť, aby kvalitné cigary ostali čerstvé. Nikdy nedovoľte, aby sa teplota zvýšila. Vysoká teplota a vlhkosť vytvoria prostredie podobné inkubátoru, kým si to uvedomíte, už tam budete mať tabakové červotoče, ktoré zničia vašu zbierku, alebo to môže byť pleseň, v horšom prípade obe. Suché cigary majú menej výraznú chuť a arómu, nie sú tak jemné a cigara sa vám v ústach olupuje. Z veľmi suchých cigár sa odlupuje obalový list, čo je druhým najčastejším problémom, na čo sa sťažujú fajčiari.

Keď si zaobstaráte balíček cigár, uistite sa, že bolo o nich dobre postarané. Pokiaľ by neboli v dobrom stave, nebudete vedieť zhodnotiť, či sú dobré a zhodné.

Ovplyvní veľkosť cigary jej chuť a arómu?

Vo všeobecnosti fajčiari majú v obľube určité veľkosti cigár. Takže, keď vezmeme do úvahy kvalitu a zloženie (chuť a arómu) a taktiež aj veľkosť cigary, bude ťažké zhodnotiť celkovo cigaru. Inými slovami, tá istá tabaková zmes v cigare inak chutí v rôznych veľkostiach a dĺžkach. Veľký priemer povedzme 50 alebo 52 (20/21mm) v porovnaní s cigarami s priemerom 28,36 alebo 42, vyprodukuje oveľa viac dymu, a tým ovplyvní aj chuť aj arómu cigary.

V menšej miere aj dĺžka cigary ovplyvní jej chuť, ale nie natoľko ako priemer. Ak začnete fajčiť 7 palcové cigary (178mm), pričom ste boli zvyknutý na 5 ½ palcové (140mm) nebudete cítiť rozdiel. Verte či neverte, ale je medzi nimi badateľný rozdiel v chuti.

Preto, ak výrobca vyniká pri výrobe cigár s priemerom a dĺžkou 42 (17mm) x 6 ½ palca (165mm), to ešte neznamená, že cigara rovnakej značky, ale v inej veľkosti bude chutiť rovnako. Takže môžete vyskúšať všetky dostupné veľkosti danej značky.

A čo cena?
Je cena cigary zárukou kvality a zloženia?

Odhliadnuc od ceny, máte k dispozícii 25 cigár, aby ste zistili ich zloženie. Vysoká cena vám nemusí garantovať dobrú cigaru. Aj tie najdrahšie cigary sú ručne rolované a majú rovnaké zloženie ako tie lacnejšie druhy.

Zvyčajne platí, že pokiaľ sú cigary v obyčajnej krabici, tak zaplatíte za kvalitu tabaku použitého v cigarách. Pôsobivý obal však môže značne zvýšiť ich cenu. Hliníkové alebo sklenené krabice, krabice z lešteného alebo brúseného cédra alebo mahagónu, darčekové krabice s 5 alebo 10 cigarami sú veľmi drahé a výrazne zvýšia cenu cigár.

Ceny cigár sú veľmi variabilné. Niektoré cigary stoja 8 alebo 10x viac ako ostatné cigary rovnakej veľkosti. Je to len na fajčiarovi, pre ktoré sa nakoniec rozhodne. Všetci dobre vieme, ako cena výrobku ovplyvňuje naše myšlienky a tým aj náš postoj. Koľko ste ochotný zaplatiť za cigary je vaša vec, avšak nesiete určité riziko pri ich kúpe. Každý fajčiar si potrebuje zozbierať skúsenosti ohľadom cigár, nech už stoja hocikoľko.


EPILÓG

Dúfame, že tento článok vám pomohol pri „zhodnotení“ cigár a hľadaní prvotriednej kvality. Prinajmenšom veríme, že ste pochopili aj to, že po otestovaní jednej cigary, nemôžete s istotou povedať či bola dobrá alebo nie. Nesnažili sme sa vám povedať ako by mala chutiť alebo voňať cigara, to je veľmi subjektívne. Spravidla je to s cigarami ako s jedlom a vínom, pokiaľ máte radi ich chuť a arómu je to dobré. Pokiaľ tá príjemná chuť nemení na kvalite, potom tie cigary sú dobré. Ak vám nesadne chuť, ale všetky ostatné aspekty vám vyhovujú, nemusí byť táto cigara nekvalitná. Môžeme to prirovnať ku kaviáru, ktorý svojou chuťou nepresvedčí každého človeka. Subjektivita sa týka rovnako cigár ako aj kaviáru. Fajčenie je pôžitok.

Užite si to.

jasmin

Študentka marketingu, ktorá sa zaujíma o životný štýl, módu a krásu. Píše články o rozličných pútavých témach.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial