Fajkový tabak

Na obale často čítame: Táto zmes je vyrobená z Virginia, Burley und Cavendish tabakov. Ale aký je rozdiel medzi týmito tabakmi? Dočítajte sa viac o týchto surových tabakoch, ktoré sú použité v rôznych Mac Baren produktoch. Fajkový tabak má mnoho odrôd aj štýlov rezu, v článku vám prinášame základné informácie o typoch tabakov.

VIRGINIA

Virginia a Oriental fajkový tabak patria k rovnakému typu, keďže obe majú vysoký obsah cukru a arómy. Virginia má pH v hodnote približne 4,5, čo z chemického hľadiska predstavuje kyslosť. Burley má pH hodnotu približne 7 alebo neutrálnu. Tieto základné sorty sú rozdelené do rozličných podskupín, ktoré budú opísané neskôr.

Virginia tabak bol z historického hľadiska stále vysoko ohodnotený a je dnes najďalej rozšírený základový tabak pre zmes tabakových fajok. Virginia tabak je obľúbený pre svoj vysoký prírodný cukor a aromatizujúci obsah svojich listov. Tieto prírodné ingrediencie dodávajú tomuto tabaku sladkastú a aromatizujúcu príchuť.

Listy Virginia rastliny sú 20-50 cm dlhé. Virginia tabak sa zbiera vo viacerých krokoch, keďže listy sa oberajú individuálne a to vtedy, keď sú zrelé. Listy dozrievajú na rastline a budú zozbierané, keď dostanú žltú farbu. Po obratí musia byť zviazané do zväzkov (10-12 listov pre zväzok) a zavesené na tyč k sušeniu. Proces sušenia pre mnohé Virginia tabakové sorty sa inak nazýva sušenie teplom, dymom (flue-curing), to znamená, že teplota počas procesu sušenia vystúpi pomaly až na 70 stupňov Celzia. Sušenie teplom je celkom kontrolovaný proces, pričom pomer medzi teplotou a vlhkosťou vzduchu zväčšuje prirodzené kvality Virginia tabaku. Farba teplom sušeného tabaku sa pohybuje  medzi svetložltou a mahagonovou (červená, až bordová)farbou.

My nakupujeme Virginia tabak v celých listoch,  Leaf, Strip und Handstrip (= entrippt), to znamená, že vlákna, resp. žilky  listu sú odstránené.

Najlepšie Virginia tabaky pochádzajú z krajín, kde teplota v perióde rastu leží približne pri 30 –tich stupňov Celzia, s relatívnou vlhkosťou vzduchu 90%. Mac Baren získava Virginia tabak z amerických štátov Virginia, Severná Karolína a Georgia, z afrických krajín Malawi a Zimbabwe a z Brazílie.

LATAKIA

Latakia je taktiež druh Virginia fajkovy tabak a pôvodne pochádza zo Sýrie. Listy rastú husto na zemi a keď dozrejú, musia byť po jednom zozbierané, zavesené na tyč a sušené slnkom (sun-cured). Potom je aj jeho spracovanie iné, v porovnaní so sortami virginia tabaku: Latakia je tiež sušený iným spôsobom a to nad otvoreným ohňom, čiže sušeným dymom ((fire-cured). Listy sú vysadené dymu a tým absorbujú do seba arómu toho dymu.

Tento proces dodáva Latakii  výnimočnú vlastnosť. Príchuť tabaku Latakia môže mať viacero variácii, v závislosti od druhu dreva, ktoré je určené pre oheň. Latakia je tiež tabak, ktorý používame iba k okoreneniu, keďže je vo svojej čistej forme veľmi silný a nepríjemný.

Dnes sa produkuje Latakia v Sýrii a na Cypre, medzi tabakmi z týchto dvoch regiónoch môžeme  cítiť podstatný rozdiel v chuti

BURLEY

Burley tabak treba zozbierať, akonáhle listy zhrubnú, to znamená listy sú ešte zelené, kým začne zber úrody. Rastliny sú celé zozbierané a listy sa potom pooberajú a k ochrane proti slnku, majú byť zavesené k sušeniu do stodoly. Nepoužije sa žiaden teplý vzduch (dym), ale množstvo čistého vzduchu, ktorý má byť regulovaný, aby sme dosiahli výborné podmienky sušenia. Normálny proces samotného sušenia pre Burley tabaky sa nazýva sušenie vzduchom (air-curing)

Existujú aj iné spôsoby k sušeniu Burley tabakov, ktoré sa používajú aj pri významných Kentucky tabakoch. Tento Burley tabak sa po sušení vzduchom vysuší ešte dymovým (fire-cured) sušením. V stodole sa zapáli oheň, ktorý rozvinie hustý dym a aróma tohto dymu sa absorbuje do listov. Kentucky tabak prichádza pôvodne z rovnako znejúceho mena amerického štátu, ale pestuje sa v iných častiach sveta, napríklad v Malawi
Mac Baren kupuje Burley v USA, v Mexiku a v Malawi.

MAC BAREN MODERN CAVENDISH

Cavendish nie je žiadna prírodná tabaková sorta, ale skôr sa jedná o výsledok špeciálneho spracovania Virginie a Burley tabaku.
Najviac rozšírený spôsob výroby Cavendishu je nasledovný: Najprv musí byť tabak vylisovaný vplyvom horúčavy a šťavy, a následne ohriaty nad parou.  Oba spôsoby dokazujú , že tabak bude nielen čierny, ale aj jemný a sladkastý.

Čierny tabak nemožno bezpodmienečne prirovnať k silným tabakom a Cavendish je preto tým dobrým príkladom. Cavendish sa môže produkovať viacerými spôsobmi. Napríklad, keď použijeme Kentucky tabak, bude aróma a príchuť hotového Cavendish tabaku celkom dymová. Keď použijeme oproti tomu Virginiu a Burley, tak sa príchuť často zjemní.
Receptúra na výrobu Cavendishu je dobre uschovaným tajomstvom a to je jeden z dôvodov, prečo sú tabakové zmesi tak špeciálne.
Cavendish tabak  je pravou radosťou pre všetky zmysly. V rámci použitia Cavendishu sa príchuť tabakovej zmesi zaokrúhli  a zmení sa aj hra s farbami– kde čierny Cavendish je často kontrastom k svetlým virginia tabakom – taktiež je radosťou pre oko.

ORIENT

Oriental tabak je druhom virginia tabaku a obsahuje všetky kvality, ktoré sa spájajú s virginia tabakom. Koncentrácia prírodného cukru a predovšetkým prírodných aromatizujúcich látok je dosť vysoká v orientálnom tabaku. Tento druh tabaku rastie v teplejšom a suchšom prostredí, a listy vytvárajú takú voskovú vrstvu, ktorá ochraňuje proti vysúšaniu. Táto vosková vrstva  robí orientálny tabak veľmi aromatizujúcim.
Listy orientálnych tabakových sort sú o niečo menšie ako Virginia listy, len 5-10cm dlhé, ale naproti tomu majú jednotlivé rastliny oveľa viac listov.

Celá rastlina orientálneho tabaku sa zozbiera, ak listy budú dozreté. Potom budú listy jednotlivo pooberané, narovnané a zavesené k sušeniu do slnka. Orientálny tabak je sušený slnečným žiarením. (sun-cured).

Mac Baren kupuje svoje orientálne tabaky v Grécku, v Turecku a v malom množstve na Korzarike. Orientálny tabak sa používa ako korenie v našich Blends.

ORIGINAL MAC BAREN CAVENDISH

Cavendish nie je žiadna prírodná tabaková sorta, ale skôr sa jedná o výsledok špeciálneho spracovania Virginie a Burley tabaku.
Najviac rozšírený spôsob výroby Cavendishu je nasledovný: Najprv musí byť tabak vylisovaný s prímesou horúčavy a šťavy, a nasledovne s parou ohriaty. Oba spôsoby dokazujú , že tabak bude nielen čierny, ale aj jemný a sladkastý.

Čierny tabak nemožno bezpodmienečne prirovnať so silným tabakom a Cavendish je preto dobrým príkladom. Cavendish sa môže produkovať viacerými spôsobmi. Napríklad keď použijeme Kentucky tabak, bude aróma a príchuť hotového Cavesish tabaku celkom dymová. Keď použijeme oproti tomu Virginiu a Burley, tak sa príchuť často zjemní.
.

Receptúra na výrobu Cavendishu je dobre uschovaným tajomstvom a to je jeden z dôvodov, prečo sú tabakové zmesi tak špeciálne.

Cavendish tabak  je pravou radosťou pre všetky zmysly. V rámci použitia Cavendishu sa príchuť tabakovej zmesi zaokrúhli  a zmení sa aj hra s farbami v zmesi – kde čierny Cavendish je často kontrastom k svetlým virginia tabakom – taktiež je radosťou pre oko.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial